Atlétika
Szabó Beatrix

MTK legendárium | 309. rész

Publikálva: 2024.01.22 Frissítve: 2024.01.21 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Halála után 100 évvel - Szekrényessy Kálmán emlékezete” 90. rész.

Nagyobb írónk van nála nem egy, de melyik írónk mondhatja el magáról, hogy végigharcolta az európai harctereket, hogy a tengerekben és a magyar tengerben ficánkolt, hogy egyúttal repülőgép-konstruktőr, sportklub alapító és atlétikai bajnok is? Nem beszélve arról, hogy minő hódítója a női szíveknek, csak a romantikus regények hősei győznek úgy, mint ő, mindenütt.Kósa Csaba, író (2009)

Szekrényessy Kálmán sportban betöltött szerepét csak szuperlatívuszokban lehet megfogalmazni. Nagyszerű, szinte legyőzhetetlen távúszó volt, kiváló edző, akinek tanítványa Hajós Alfréd az első újkori olimpián aranyérmet szerzett, és fáradhatatlan szervező, mai szóhasználattal szólva, menedzser is volt.dr. Harcsár István, volt sportért felelős államtitkár, MTK elnök, miniszteri főtanácsos (2009)

A sport története személyiségek történetének szélesen tekergő fűzére. Voltak, vannak, akik a sportot építik, formálják: ők az alapítók, a mecénások, a klubvezetők. Szekrényessy Kálmán, aki maga is kiváló sportoló, sportember volt ez utóbbiak közé tartozik, közülük is az egyik legnagyobb. dr. Deutsch Tamás volt sportminiszter, kormánybiztos, az MTK Budapest elnöke (2016)

Szekrényessy Kálmán saját korában is különleges embernek számított. Már kortársai is felfigyeltek hallatlan tehetségére, átlag feletti képességeire és nem éppen utolsósorban nemzete iránti elkötelezettségére. Ez utóbbi nagymértékben meghatározta pályáját. Szekrényessy Kálmán igazi közösségi ember volt. Munkálkodásának legfőbb mozgatórugója egy-egy nemes ügy melletti szolgálat volt. Mi, MTK-sok mindennél jobban tudjuk ezt. Számunkra Szekrényessy Kálmán – csupa nagybetűvel írva – A KLUBALAPÍTÓ!Bódayné Blaha Judit, az MTK volt ügyvezető alelnöke (2009)

Szekrényessy Kálmán maga volt az erő, az ész és a vállalkozókedv, az a fajta férfi, aki nemcsak beszélt róla, hanem meg is csinálta. Nemcsak művelte a testkultúrát – mint megannyi máshoz hasonlóan – fejben is képes volt magas színvonalút alkotni, létrehozni. Szekrényessy Kálmán példát mutatott arra nézvést, hogy az ember mindenre képes. Képes legyőzni önmagát. Tetteiről már a 21. században is beszélnek, alakjára szobor is emlékezik, nem is kívánhatunk mást, mint azt, hogy Szekrényessy Kálmán békében ússzon tovább a mennyei tavakon. Fogadhatunk rá: időközben néhány csúcsot már odafent is megdöntött…Dolovai Tamás, a Magyar Hosszútávúszók Szövetségének alelnöke (2009)

Szekrényessy Kálmán kiemelt értékű személyisége az egyetemes magyar kultúrának és azon belül a világhírű magyar úszásnak. Eredményes életútját, valamint saját korát megelőzően eredményes szervezői- és irodalmi tevékenységét több kötetnyi szakirodalom is tanúsítja.Ruza József a Magyar Úszószövetség volt főtitkára (2008)

Szekrényessy Kálmán dzsidáskapitány kiemelkedő fegyvertényei, példaadó katonai bátorsága és szolgálati hűsége, nemzete iránti elkötelezettsége mindenkor például állítható hallgatóink elé.dr. Horváth István a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanszékvezető professzora (2009)

Szekrényessy Kálmán, kiváló sportember kiemelkedő érdemei közül nekünk siófokiaknak természetesen a Balaton elsőként történt átúszása a legkedvesebb, hiszen e sportteljesítmény is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy tavunk a kor érdeklődésének középpontjába került. Nagyrabecsülésünk jelképe az 1997-ben városunkban felállított Szekrényessy Kálmán szobor, amellyel méltó emléket kívántunk állítani e nagyszerű sportolónak. dr. Balázs Árpád, Siófok volt polgármestere (2009)

Szekrényessy Kálmán, a magyar sport megteremtője sok szállal kötődött városunkhoz Balatonfüredhez. 1880. augusztus 29-én ő volt az, aki először úszta át a Balatont Siófok és Balatonfüred között. Az úszás mellett léghajózással is foglalkozott, sajátkészítésű gépével Balatonfüreden is tartott bemutatót. Részt vett a Balaton Egylet munkájában is. Balatonfüreden a Panteonban tábla őrzi emlékét. Hálával gondolunk a magyar sport megteremtőjére. dr. Bóka István Balatonfüred polgármester (2009)

Ha a magyar sportéletnek van adóssága […] akkor biztos, hogy ezek közé tartozik az, hogy eddig nem kellő figyelemmel ápolta Szekrényessy Kálmán örökségét és emlékét.dr. Deutsch Tamás, volt sportminiszter, az MTK Budapest elnöke (2019)

 „Az MTK egész történetét végig kísérte az elsőség. A Magyar Testgyakorlók Köre volt az első sportegyesület, melyben [Szekrényessynek köszönhetően] megjelent a magyar szó, a Balaton első átúszója pedig Szekrényessy Kálmán az MTK-alapító sportolója volt.(Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének beszéde az Új Hidegkuti Nándor Stadion felavatásakor (2016)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!